Pretul aurului a atins un nivel record pe piata din România

11.08.2019 - Gramul de aur se apropie de 204 lei la cursul BNR. În magazine este chiar mai scump. Creșterea prețului pe plan global este explicată, în primul rând, prin războiul comercial dintre SUA și China, iar analiștii cred că scumpirea va continua.
La cursul BNR, prețul aurului a crescut cu 10% din iunie până acum, iar prețul raportat la leu a depășit record după record. În magazine, acest interes în creștere nu s-a văzut, cel puțin până acum.
Pe plan global, prețul aurului a ajuns la 1500 de dolari uncia, sub maximul de aproape 1900 din 2011. De atunci, leul a pierdut din valoare față de dolar și așa se explică nivelul record de la noi.
Un gram de aur se vinde cu 200 - 235 de lei în magazinele din România. Bijuterii, monede sau lingouri. Pentru un lingou de 5 grame trebuie plătiți aproximativ 1200 de lei.
Și băncile vând lingouri cu prețuri de la aprox 500 de lei la 225 de mii, în funcție de gramaj. Tot pentru investiții, există și varianta cumpărării și vânzării aurului pe bursă, pe sume care pornesc de la echivalentul unui gram, adică 200 de lei.