Pretul energiei electrice crește cu până la 26% de la 1 ianuarie

30.12.2020 - Noul an aduce scumpiri pe factură de energie electrică pentru cei care nu au semnat un nou contract cu furnizorii. Piața se liberalizează, iar tarifele nu vor mai fi stabilite de autorități, ci vor fi calculate de fiecare firmă în parte. Liberalizarea ne oferă însă și posibilitatea de a schimba mai uşor furnizorul, dacă nu suntem mulțumiți de ofertă și de serviciile acestuia.
Peste șase milioane de clienți plătesc acum energia electrică la prețuri impuse de autorități. Dar de la 1 ianuarie, tarifele reglementate dispar. Vor fi înlocuite cu prețuri de "serviciu universal" stabilite de furnizori, în funcție de cerere și ofertă. Furnizorii au anunțat deja că vor scumpi kilowatul în medie între 18% și 25%, în funcție de companie, pe motiv că iau energia mai scump de la producători.
Clienții care nu vor să plătească noile prețuri de serviciu universal pot solicita actualului furnizor o ofertă mai avantajoasă pentru a trece în piața concurențială. Iar dacă nu sunt mulțumiți, pot schimba furnizorul. Specialiștii în energie ne recomandă să citim cu atenție clauzele din contractul propus.
Schimbarea furnizorului e gratuită, iar consumatorii nu rămân fără curent. Înainte de a lua o decizie, e bine să comparăm ofertele.
Pe site-ul Autorității de Reglementare în Energie găsiți un comparator al prețurilor. Trebuie să introduceți câteva date, printre care județul în care locuiți, iar aplicația vă arată ce oferte au furnizorii. Același lucru îl puteți face și pe telefon, cu ajutorul aplicației ANRE.
Un sondaj al Asociației pentru Energia Inteligentă arată că mulți clienți nu știu că piața energiei electrice se liberalizează.
Pentru clienții casnici, liberalizarea pieței de energie electrică a început în 2013, dar a fost întreruptă în 2019. Până în prezent, peste 2,5 milioane de români au optat pentru piața concurențială.