Primii struguri românești, copți în solariile din Buzău

13.07.2025 - Primii struguri românești din acest an s-au copt deja în Buzău. Este vorba despre soiuri crescute în sere încălzite, printre roșii și castraveți. Fermierii buzoieni au prins tot mai mult curaj pentru astfel de culturi și recompensele sunt pe masură.
Cultivarea viței de vie în spații protejate câștigă tot mai mult teren în România. În comuna Glodeanu Sărat din județul Buzău, tot mai mulți legumicultori aleg această soluție, prin care obțin un profit suplimentar. Iar strugurii din seră se vând mult mai bine decât cei importați din Ecuador.
Claudiu Breazu, legumicultor din Glodeanu Sărat: Este plus venit. Anul trecut dacă nu aveam viță de vie, ferma a fost la faliment. Cererea este. Deja contractele sunt încheiate cu hipermarketul. Doar să ne apucăm de livrat. Toată lumea a fost sceptică. După anul trecut când a văzut la mine cum merge, deja colegii mei au început să pună. Avem încă doi colegi care au pus.
Mihai Robert Valentin, legumicultor: M-am luat după prietenul meu și se pare că este o investiție de succes. Am fost reticent la început, după care m-a încurajat soția. A zis hai să facem, că e ceva nou, sperăm să meargă și mulțumim lui Dumnezeu acum e bine.
Strugurii sunt ambalați în caserole de 500 de grame.
Reprezentanții Direcției Agricole Buzău speră că acest tip de cultură duală să fie subvenționată de stat și au făcut adrese către Ministerul Agriculturii.
Cosmin Florea, director, Direcţia Agricolă Buzău: Prima impresie a fost bună și dânșii vor face o vizită pe teren, la noi în Buzău, pentru a vedea acest sistem. Practic avem în același timp două culturi care nu se bat cap în cap. Ele nu merg pe o concurență din punct de vedere al spațiului și al nutriției și iată că fermierul este foarte câștigat.
Prețul în fermă pentru un kilogram de struguri albi sau roșii este de 24 de lei.

sursa: TVR