Primul deces cauzat de varianta Omicron în România s-a înregistrat la o femeie în vârstă de 75 de ani, nevaccinată și cu multiple comorbidităti

20.01.2022 - A fost confirmat primul deces cauzat de varianta Omicron în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 75 de ani, internată la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, nevaccinată și cu multiple comorbidități.
Față de octombrie 2021, când eram în plin val patru, acum sunt de patru ori mai puțini pacienți internați. Iar numărul de cazuri este aproape egal cu cel de atunci. În prezent, în spitalele din toată țara sunt internate peste 4200 de persoane, din care la terapie intensivă aproape 500.
Cele mai multe județe sunt în scenariul roșu. Iar județele Brașov, Ilfov, Teleorman, dar și Capitala înregistrează deja o incidență de peste șase cazuri la mia de locuitori. Clujul a trecut de 9 cazuri la mia de locuitori.
Cele mai recente rezultate ale analizelor avansate de laborator arată că Omicron e deja responsabil de numărul mare de infectări, în special din București, Timișoara și în special Cluj-Napoca.
Potrivit specialiștilor, circulația în paralel a mai multor tulpini poate genera o rezistenţă crescută a virusului la vaccin şi medicamente sau poate duce la apariţia unor noi mutaţii.