Prăjiturile și biscuiţii cresc riscul de îmbolnăviri severe

Studiul care a durat mai bine de un deceniu și a fost efectual pe mai mult de 60.000 de femei, scoate la iveală o relaţie strânsă între consumul de prăjituri și riscul de apariţie al cancerului uterin, informează Daily Mail. În cazul celor care consumă prăjituri și făinoase dulci de două-trei ori pe săptămână, riscul de a face cancer uterin creşte cu 33%, iar pentru femeile care depășesc această frecvenţă pericolul crește până la 42%.
Conform aceluiaşi studiu, anumite alimente dulci, precum marmelada, dulceaţa sau băuturile carbogazoase, nu cresc riscul de cancer uterin. Cercetătorii nu şi-au explicat încă de ce unele alimente sunt corelate cu acest tip de cancer, în timp ce altele nu sunt, însă consensul la care au ajuns este că zahărul este principalul agent dăunător.
S-a observat că la femeile care consumă mai mult de 35 de grame de zahăr (cca 7 linguriţe) riscul a fost cu 36% mai mare. Explicaţia experţilor este că zahărul declanșează eliberarea insulinei care la rândul ei stimulează creșterea activă a celulelor în endometru. Urmează apoi o creștere a nivelului de estrogen care poate declanșa o creștere necontrolată a celulelor ducând astfel la cancer.

sursa: semneletimpului.ro