Proiect: Autovehiculele și motocicletele zgomotoase ar putea fi interzise în București pe timpul noptii

13.03.2023 - Zgomotele auzite pe timpul nopții în București ar putea ține de domeniul trecutului. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, autovehiculele și motocicletele zgomotoase nu ar trebui să mai circule în București între 10 seara şi 8.00 dimineaţa. Cei care ignoră acest orar riscă amenzi usturătoare.
Cei care vor polua fonic între 95 și 100 de decibeli ar putea primi amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, iar cei care vor depăși pragul de 100 de decibeli ar putea fi amendați cu până la 5000 lei.
Consilierul general care a inițiat proiectul s-a inspirat, în alegerea plafonului de 95 de decibeli, din legislații care sunt în vigoare în alte ţări.
Potrivit proiectului, amenzile ar trebuie date de echipe mixte formate din polițiști și inspectori de la Registrul Auto Român. Într-o singură noapte, poliţiştii Brigăzii Rutiere şi inspectori din cadrul RAR au dat 35 de amenzi în valoare de 30.000 de lei șoferilor care conduceau mașini zgomotoase în București, cu sisteme neomologate sau alte deficiențe tehnice. Oamenii legii au reţinut 15 certificate de înmatriculare, dintre care două pentru motociclete şi au retras 4 seturi de plăcuţe de înmatriculare.