Proiect: Camerele video funcţionale, obligatorii în centrele de asistenţă socială; înregistrările, stocate minimum 30 de zile

23.01.2025 - Instalarea şi menţinerea în stare de funcţionare a unor camere de supraveghere video va fi obligatorie în centrele de asistenţă socială, conform unei iniţiative legislative depuse de către deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Proiectul vizează o mai bună protecţie şi monitorizare a beneficiarilor şi a angajaţilor, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvaţi România. Înaintea depunerii propunerii legislative, Emanuel Ungureanu a vizitat patru centre din Târgu Mureş în care sunt îngrijiţi 80 de copii grav bolnavi pe 61 de locuri, menţionează USR.
„Situaţia dramatică de la Târgu Mureş ne arată clar că e nevoie ca în toate centrele de asistenţă medico-socială din România care îngrijesc copii, adulţi si vârstnici – atât de stat, cât şi private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu stricteţe legislaţia GDPR, va oferi autorităţilor instrumente obiective de măsurare şi supraveghere a calităţii îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor.
Proiectul modifică şi completează Legea privind reforma în protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi Legea privind asistenţa socială în sensul introducerii obligaţiei de instalare şi menţinere în stare de funcţionare a unor sisteme de supraveghere video, menţionează USR. Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităţilor, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecţia datelor cu caracter personal şi drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.
Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni şi vor putea fi accesate doar de personalul autorizat şi doar în scopul monitorizării calităţii activităţii, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securităţii persoanelor.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 şi 200.000 lei, în funcţie de gravitatea abaterii şi de impactul asupra securităţii şi siguranţei persoanelor, prevede proiectul.
Ungureanu a subliniat că „marea problemă” a copiilor îngrijiţi în aceste centre nu este atât „spaţiul înghesuit unde supravieţuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar şi aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.
„Ministerul Sănătăţii s-a prefăcut, prin Inspecţia Sanitară de Stat, că nu vede că aceşti copii sunt atât de grav bolnavi încât ar fi nevoie de mai multe centre de îngrijiri paliative în România care să se ocupe de ei şi Ministerul Sănătăţii nu are niciunul! Ca să înţelegem despre ce vorbim: sunt copii care se pot alimenta doar prin sondă nazo-gastrică. Soluţia relocării acestor copii în alte spaţii mai generoase nu le rezolvă problema cea mai gravă, îngrijirea medicală complexă, care nu poate fi asigurată de personal cu jumătate de normă, medic cu monospecialitate sau asistent medical generalist fără calificare specială”, adaugă Emanuel Ungureanu.
Deputatul lucrează şi la o propunere legislativă prin care să fie înfiinţate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecţiuni grave, astfel încât aceştia să fie ajutaţi cu adevărat, mai transmite USR. 

sursa: TVR