Proiect depus în Parlament: Produsele din fata portii, vândute prin cooperative

12.07.2021 - Vânzarea la poartă a produselor lactate, a legumelor sau a fructelor ar putea deveni o amintire din toamnă, dacă proiectul deputatului PSD Adrian Chesnoiu va primi undă verde în Parlament. Acesta propune ca românii care vând produsele obţinute în gospodărie, la tarabele din faţa caselor, să le poată pune pe piaţă prin intermediul cooperativelor. Astfel, produsele nu ar mai fi ţinute în temperaturi arzătoare şi ar fi verificate din punct de vedere sanitar veterinar. Inițiativa are ca scop fiscalizarea producţiei vândute, dar şi eliminarea riscurilor la care sunt supuşi cumpărătorii.
Brânză, ouă, roşii, ardei - sunt doar câteva dintre produsele vâdute la marginea drumului, chiar şi când temperaturile trec de 30 de grade. Iar clienţii nu lipsesc, deşi marfa stă în soare ore în şir. Situaţia s-ar putea schimba dacă un proiect de lege depus în Parlament va trece de vot.
Potrivit propunerii legislative, cooperativa ar putea să-i ajute pe micii fermieri să ridice standardele de producţie.
Preţul cu care ţăranii ar putea să-şi vândă marfa către cooperativă ar urma să fi stabilit la mica înţelegere, spune iniţiatorul.
Unii producători spun că preferă să vândă marfa tot ca până acum.
Proiectul legislativ a fost depus în Parlament şi urmează să fie dezbătut în luna septembrie.