Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) vrea să propună autorităţilor creearea unei baze de date care să conţină toate detaliile privind orice tranzacţie imobiliară care are loc, după modelul statelor nordice, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), Daniel Manaţe.
„În special în ţările nordice sunt folosite, Norvegia, Suedia şi Danemarca”, a spus Manaţe, pentru News.ro.
Preşedintele ANEVAR spune că ar dura cel puţin cinci ani creearea unei astfel de baze de date. Asociaţia menţionează că nu este interesată de numele cumpărătorului sau al clientului dintr-o tranzacţie imobiliară.
„În alte ţări există şi programe informatice care au la bază un model matematic şi care îşi extrag informaţiile dintr-o bază de date existentă, dar care nu există în România”, a precizat şeful asociaţiei.
În România, aceste informaţii există la primării, unde se încheie tranzacţiile, şi aici se găsesc toate contractele de tranzacţionare a proprietăţilor imobiliare. Datele mai pot fi obţinute de la notariate, la finanţatori, la bănci, dar la unele agenţii imobiliare.
"Or, toate aceste instituţii, cu excepţia primăriilor, au reguli foarte clare de secretizare. Nu poţi să mergi la un notar să-i ceri contractele să te uiţi pe ele. În alte state există baze de date puternice, create în timp, care pot fi accesate”, a mai spus Manaţe.
ANEVAR consideră că este nevoie de implicarea autorităţilor în proiect, pentru punerea la dispoziţie a acestor informaţii unui sistem care să construiască această bază de date.
Preşedintele ANEVAR afirmă că nu a purtat încă discuţii cu autorităţile pe acest subiect, dar „va veni şi momentul acesta”.
Proiectul ar fi benefic tuturor, spun oficialii ANEVAR, pentru evaluatori, pentru bănci, pentru clienţii băncilor şi pentru autorităţi.
„Fiecare proprietate e unică. Iar cel mai important factor în stabilirea preţului unei locuinţe, unei proprietăţi este localizarera acestia”, a menţionat Manaţe.
În paralel, ANEVAR a dezvoltat o altă bază de date, Baza Imobiliară de Garanţii, care include evaluările făcute de membrii asociaţiei, care sunt nişte estimări ale valorilor de piaţă pentru garantarea împrumuturilor la bănci.