Propunere: Bacalaureat cu cel mult 10 probe în total, reintroducerea Matematicii la profilul "uman", examen la două limbi străine

17.01.2023 - Bacalaureat cu cel mult 10 probe. Este propunerea pe care Ministerul Educaţiei vrea să le-o prezinte elevilor de liceu, pentru susţinerea examenului maturităţii. Testarea la finalul celor 12 clase ar urma să se facă în scris şi oral, iar unele probe vor putea fi susţinute în timpul anului şcolar. Reprezentanţii elevilor privesc cu optimism noua structură a Bacalaureatului.
O probă la Matematică pentru elevii de la “uman”, alta din competențele de bază socio-umane pentru cei de la “real” și examen la două limbi străine - sunt propunerile care ar putea să schimbe examenul de Bacalaureat. Probele se adaugă celor de la Limba și literatura română, dar și celor obligatorii profilului. În total, cel mult 10 testări, la finalul cărora, absolvenții de liceu trebuie să obțină cel puțin media 6, pentru a avea diplomă de Bacalaureat.
Specialiștii în educație atrag atenția că un Bacalaureat prost întocmit încurajează abandonul școlar.
Dacă noua Lege a Educației va fi promulgată până la sfârșitul lunii martie, elevii care vor începe clasa a IX-a în această toamnă vor fi cei care vor da Bacalaureatul pe noua formă propusă.