Propunere în Legea educatiei: Învătământ universitar de scurtă durată sau facultatea de doi ani

12.03.2023 - Autoritățile vor să reînființeze învățământul universitar de scurtă durată - doi ani de studii - pentru specializări foarte cerute pe piața muncii, în special în IT și computere. Important este ca pregătirea să conțină suficient de multe ore de practică în care studenții să obțină aptitudinile cerute de companii. Iar companiile pot acorda burse și stagii de practică în zonele de producție și astfel să recruteze viitori angajați. Noul sistem de învățământ este prevăzut în proiectul noii Legi a educației.
Tinerii vor putea obține diplome pentru specializări precum cea de bibliotecar, economist sau specialist IT, după doar doi ani de studii universitare. Nu sunt diplome de licență, dar certifică anumite calificări care sunt cerute pe piața muncii. Esențiale în aceste programe scurte de studii sunt stagiile de practică obligatorii.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Reînfiinţăm ciclul scurt, adică nivelul 5 de calificare în universități, care înseamnă admitere cu diplomă de Bacalaureat. Companiile mari au solicitat asta, mai ales din IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este și o tendință europeană și există facilități fiscale oferite operatorilor economici.
Instituțiile de învățământ superior au obligația să asigure minimum 50% din locurile pentru practică, cele mai multe în afara universităților. La Politehnică, de exemplu, absolvenții celor doi ani de studii vor primi diplome de subinginer.