,,Nu numai temperatura planetei a crescut, dar toate efectele unei temperaturi crescute sunt reale'', a declarat Thomas Karl, director al National Centers for Environmental Informations (NOAA).
În 2015, efectul de seră, creşterea temperaturii suprafeţei terestre, a oceanelor, toate au depăşit recordurile anterioare, notează Descoperă.
Raportul a fost realizat de 456 de coautori din 62 de ţări, în cadrul acestuia cercetătorii avertizând că trebuie oprite imediat emisiile de carbon, deoarece viitorul planetei ar putea fi sumbru. Anul 2015 a depăşit cu uşurinţă recordul stabilit în 2014 , din cauza încălzirii globale pe termen lung şi a fenomenului extrem cunoscut cu denumirea de El Nino.
El Nino este un fenomen reprezentat de încălzirea nefirească a suprafeţei apei din Pacificul ecuatorial, acest fenomen fiind capabil să schimbe vremea de pe tot globul.
În 2015, Pământul a suferit şi o topire a gheţarilor şi a stratului de zăpadă, iar efectele au fost resimţite de animalele şi speciile de peşti arctici. Anul 2015 a inclus şi depăşirea recordului sezonului ciclonic, inundaţiilor excesive, secetei şi incendiilor de vegetaţie.
,,Cred că anul trecut era momentul să chemăm un doctor'', a declarat Deke Arndt, coeditor al raportului.
Michael Mann, cercetător la Universitatea Pennsylvania, a declarat că estimările realizate indică chiar şi fără implicarea fenomenului El Nino, care deseori creşte temperatura locală cu 0,15 grade Celsius, că tot anul 2015 ar fi fost unul record din punctul de vedere al căldurii.
,,Inevitabil, creşterea mareelor combinate cu valurile individuale ale oceanelor au provocat inundarea coastelor, creşterea populaţiei combinată cu oscilaţiile asociate cu fenomenul El Nino au făcut ca temperatura globală să depăşească recordul de-a lungul timpului'', a adăugat cercetătorul.
Acesta a adăugat că depăşirea recordului încălzirii globale din ultmele două decenii poate fi explicată cel mai bine prin implicaţiile oamenilor în acest proces.