Recensământ 2022: Autorecenzarea în sistem online se prelungește până pe 27 mai

15.05.2022 - Comisia Centrală a Recensământului Populației și Locuințelor (CCRPL) a decis să prelungească termenul până la care se poate face autorecenzarea în sistem online până la 27 mai. Termenul-limită anunțat inițial era 15 mai. Noul dead-line pentru "recensământul online" a fost anunțat de Institutul Național de Statistică (INS), într-o conferință de presă. Noul calendar de culegere a datelor de la populație prin interviuri față în față, prin intermediul recenzorilor, este 31 mai – 17 iulie.
Așadar, românii mai au două săptămâni la dispoziție ca să completeze online chestionarele de recensământ, iar recenzorii care fac interviurile faţă în faţă urmează să-și înceapă activitatea din 31 mai.
Amânarea a fost decisă după ce platforma de autorecenzare a fost luată cu asalt în ultima săptămână. Inițial, data limită pentru completarea chestionarelor online era 15 mai. Până acum, aproximativ 8 milioane de cetățeni s-au autorecenzat.
„Populației, dacă i se oferă, un instrument modern, ușor de utilizat, răspunsul este unul favorabil și rezultatele sunt pe măsură. Avem peste 8,4 milioane chestionare colectate. La 1000 de persoane avem 440 chestionare finalizate”, a declarat vineri șeful INS, Tudorel Andrei.
Media de finalizare a chestionarelor a fost 110.000 la nivelul unei zile. În ultima săptămână, media a urcat la 450.000 de chestionare finalizate.