Cercetătorii britanici au descoperit că reducerea cantității de sare consumată a micșorat considerabil riscul de deces cauzat de afecțiunile cardiovasculare și de accidentele vascular-cerebrale (AVC), scrie Medical Daily.
Studiul efectuat de experții de la Institutul pentru Medicină Preventivă din Londra a inclus peste 31.500 de persoane care au fost monitorizate prin chestionare periodice din 2003 până în 2011.
Demersul a urmărit efectele măsurii adoptate de Regatul Unit în 2003, de micșorare a cantității de sare din dieta alimentară. Mai exact, Agenția pentru Standardele Alimentelor a depus eforturi pentru a convinge industria alimentară să diminueze cantitatea de sare din produsele lor. În urma aplicării acestei măsuri, în intervalul 2003-2011, cantitatea medie de sare consumată pe zi a scăzut cu 15%, de la 9,5 grame la 8,1 grame.
La sfârşitul perioadei de studiu, rezultatele au arătat că deceselor cauzate de bolile de inimă și de AVC au scăzut cu circa 40%, datorită reducerii de 15% a cantității de sare consumată.
Experții punctează însă că în aceeași perioadă de studiu a fost înregistrată și o scădere a acțiunii altor factori care pot conduce la dezvoltarea bolilor de inimă, precum nivelul colesterolului sau rata fumatului.
Există însă și critici care susțin că rezultatele obținute în cadrul studiului supraestimează efectele micșorării cantității de sare asupra diminuării riscului de deces din cauza afecțiunilor cardiovasculare și AVC. Prof. Patrick Wolfe, de la University College London, a afirmat în legătură cu concluziile studiului că „acceptabilitatea presupunerii nu este echivalentă cu dovezile”.
Consumul unei cantități ridicate de sare poate contribui la creștererea tensiunii arteriale care, mai departe, crește riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare. În cazul adulților, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandă reducerea cantității de sare consumată pe zi la 5 grame (mai puțin de 2 grame de sodiu/zi).
Și consumul unei cantități prea mici de sare poate fi însă dăunător pentru pacienții cu boli cardiovasculare, arată un studiu efectuat de experții de la Universitatea McMaster, scrie Reuters. Rezultatele au arătat că persoanele care consumă sub 2-3 grame de sodiu pe zi sunt expuși unui pericol mare de a suferi de insuficiență cardiacă congestivă și au un risc cu 20% mai mare de a muri din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Concluzia a fost susțintă de dr. Jan Staessen, de la Universitatea din Leuven, Belgia, care nu a luat parte la studiu. „Există multe dovezi acumulate care arată că un consum scăzut, de 1.500 de mg de sodiu, ar putea cauza prejudicii”, a declarat expertul.