Reguli noi în cazul minorilor cu urgenţe medicale: pot fi trataţi şi de medici care nu sunt pediatri

18.11.2024 - Cazul dramatic de la Târgu Jiu, când un adolescent de 16 ani a murit la câteva ore după ce a ajuns la Spitalul de Urgență din oraș, schimbă legislația. Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, că minorii pot fi tratați, în cazuri grave, și de medici care nu sunt pediatri. Documentul aprobat de Executiv reglementează procedura, însă rămâne problema lipsei acute a medicilor, mai ales în zona pediatrică.
Ordonanţa modifică Legea sănătăţii şi precizează clar că, în situații de urgență, în care viața copiilor și tinerilor este în pericol și nu pot fi transferați, aceștia pot fi tratați de medicii din specialitățile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora. Ministrul Sănătăţii a venit cu explicații, după cazul de la Tg Jiu.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: M-am și gândit cum am putea să definim o astfel de situație și cred că cea mai corectă este: trebuie să riscăm, ca să salvăm vieți. Nu putem să salvăm vieți decât dacă riscăm, nu cred că discutăm despre altceva decât despre umanitate și despre o atitudine normală pentru orice cadru medical, cu atât mai mult pentru un medic.
Radu Gănescu, preşedintele COPAC: Mi se pare că suntem în zona în care mulți medici nu își asumă responsabilități, pentru că i-am plimbat pe la televizor cu cătușe și atunci suntem în zona de confort și mai bine nu mă risc și nu așa ar trebui să se întâmple în sistemul din România.
Un argument în plus pentru această ordonanță este și lipsa medicilor din specialităţi pediatrice.
O explicație este aceea că aceste specialități medicale pediatrice au fost înființate relativ recent, iar până acum au terminat rezidențiatul puțini medici specialiști.
Reprezentanţii pacienţilor susţin că ordonanţa nu rezolvă problemele grave din sistem.
Radu Gănescu, preşedintele COPAC: Doar ca să specifice că pot trata copii, eu cred că suntem în noaptea minții, personal. Acum că ne prevalăm că avem sau nu specialitate sau nu. Avem lipsă de resursă umană, dar putem crea, că avem telemedicină, avem digitalizare, putem crea rețele de medici.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Vrem să rezolvăm o problemă de fond, în niciun caz nu este legată de calmarea spiritelor, este vorba despre modul în care trebuie să acționeze orice unitate sanitară, orice medic, dacă este pus în fața unui caz extrem. Trebuie să găsim răspunsuri pentru toată lumea. Sunt oameni care caută în legislație de ce nu se poate.
Ultimele date publicate de Colegiul Medicilor arată că, în cele mai multe zone din țară, sunt 1-2 medici la mia de locuitori. În Iași, Cluj, Dolj și Timiș 4-6 medici la o mie de locuitori și doar în București mai mult de 7.
Iar în Gorj a fost lasnată o petiţie publică. Grupul civic Gorj cere medic chirurg pediatru permament la Spitalul din Târgu Jiu.

sursa: TVR