Restrictii pentru europenii care merg să lucreze în Marea Britanie, după Brexit

21.12.2018 - Sistemul de imigrație post Brexit nu impune plafonarea numărului de lucrători din afară, dar, în mod clar vor fi primiți mai puțini străini la muncă, pentru că noua politică este "britanicii au prioritate". Toți străinii vor avea nevoie de viză de lucru, deci inclusiv românii.
Nu se pune însă problema introducerii vizelor pentru turiști sau alt tip de vizitatori. Mult-așteptatul document prezentat de guvernul de la Londra prevede, printre altele:  - un sistem unic de imigrație, bazat pe cunoștințele și pregătirea celor primiți să lucreze, indiferent de locul din care vin, țări UE sau din afara UE; libera circulație a forței de muncă din UE ia sfârșit în momentul ieșirii Marii Britanii din UE, 29 martie 2019, ora 23.00; lucrătorilor din UE li se va aplica același regim ca muncitorilor din țări non-UE, adică vor avea nevoie de viză de lucru și de garantarea unui salariu anual. E posibil ca acest salariu minim să fie de 30.000 de lire sterline pe an.
Totuși, potrivit unei scheme temporare, lucrători din țări ale Uniunii vor putea veni în Marea Britanie, pentru maximum un an, însă să aibă dreptul să-și aducă familia sau să beneficieze de anumite fonduri publice. În Camera Comunelor, dezbaterile pe tema Brexit, se țin lanț, în condițiile în care, în acest moment, cel mai probabil va fi un divorț urât, fără un acord Londra-Bruxelles.
Conservatorii și opoziția laburistă au acum un nou motiv de ceartă, pe lângă Brexit. La finalul unui discurs furtunos al premierului Theresa May, liderul laburist al opoziției, Jeremy Corbyn, ar fi spus "femeie stupidă". Așa, cel puțin, i se citește pe buze - "stupid woman". Evident, cu referire la Theresa May. A început un întreg scandal, iar Corbyn a fost somat să-și ceară scuze.