România a îmbătrânit

02.11.2018 - „Din păcate, România pierde de la an la an din punct de vedere demografic şi va fi configurată complet diferit de cum este acum în următorii 10 ani. Pe plan economic, o societate care are un număr ridicat de bătrâni trebuie să asigure pensii, iar România va trebui să se adapteze modificărilor demografice, să dezvolte servicii pentru bătrâni şi pentru îngrijirea lor. Ideal ar fi să se ia măsuri prin care vârstnicii să fie implicaţi mai activ în societate”, a afirmat psihologul Mihai Copăceanu.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, este de părere că una dintre cauzele pentru care familiile tinere nu mai vor să devină părinţi este faptul că acestea nu sunt motivate, singura măsură de sprijin fiind indemnizaţia de creștere a copilului.
Din totalul populaţiei după domiciliu de 22,17 milioane de români, cea mai mare pondere o deţine grupa de vârstă 40-44 ani (8,5%). Ponderea grupei de vârstă 0-4 ani este de 4,6%, mai mică decât cea a grupei de vârstă 5-9 ani (4,9%) şi a celei de 10-14 ani (5,1%). Vârsta medie a populaţiei este acum de 41 de ani, cu 0,2 ani mai mare decât anul trecut.
La nivel global fenomenul îmbătrânirii populaţiei a luat amploare, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că și zonele unde natalitatea este superioară ratelor de mortalitate vor fi afectate de îmbătrânirea populaţiei.