România are nevoie de fortă de muncă și multe companii pot funcționa doar dacă angajează muncitori străini

13.02.2020 - Creşte criza de pe piaţa forţei de muncă din România şi multe companii mai pot funcţiona doar dacă angajează muncitori străini. Aceştia vin să contribuie la economia ţării noastre tot aşa cum fac românii în ţările în care au emigrat. Autorităţile au suplimentat numărul de permise de muncă la 30 de mii, pentru a evita un declin uriaş în economie. Este o realitate încă neînţeleasă în comunităţile locale.
În timp ce peste trei milioane de români lucrează și trăiesc în Europa și în lume, acasă, firmele noastre caută cu disperare forță de muncă. Nevoia este de 1 milion de angajați. O cifră greu atins, chiar dacă avem din ce în ce mai mulți lucrători din afara Europei.
Sunt peste 20 de mii în acest moment. Ei acceptă să lucreze însă pe salariile de câteva sute de euro, mult sub ce oferă state ca Germania, Italia sau Spania.
În plus, reprezentanții agențiilor de recrutare a forței de muncă din afara Uniunii Europene spun că se tem de reacții negative la adresa țării noastre.
Potrivit datelor oficiale venite din partea ministerului Muncii, cei mai mulți salariați cetățeni ai unor state non UE provin din Turcia, Vietnam, Republica Moldova, Nepal, China, Sri Lanka și India. În total, 23 de mii, în condițiile în care anul trecut Guvernul a acordat 30 de mii de permise de muncă.