România: Benzina şi motorina s-au ieftinit în ultimele zile

29.11.2022 - Schimbări mari pe piaţa carburanţilor. Benzina şi motorina s-au ieftinit în ultimele zile, după ce preţurile au crescut, în medie, cu peste 10 bani pe litru, în prima parte a lunii. Economiştii avertizează că tarifele ar putea fluctua şi mai mult din decembrie, odată cu noile sancţiuni impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană la importurile de petrol.
Preţurile carburanţilor au crescut în prima parte a lunii şi au scăzut în cea de-a doua. Motorina s-a ieftinit, în medie, cu 11 bani pe litru, iar benzina, cu 8 bani pe litru. De exemplu, în unele staţii PECO din Bucureşti, benzina se vinde acum cu mai puţin de 7 lei pe litru.
Preţul motorinei a rămas, în continuare, peste pragul de 8 lei pe litru. Asta în condiţiile în care cererea e mai mare în sezonul rece. În plus, rafinăriile nu acoperă tot consumul, iar diferenţa este adusă din import, la preţuri mai mari.
Ieftinirile de la pompă vin în contextul în care cotaţia petrolului brent a scăzut de la început lunii şi a ajuns sub pragul de 90 de dolari pe baril.
Analiştii se aşteaptă însă la noi fluctuaţii ale preţului, după ce Uniunea Europeana va stabili un plafon pentru petrolul rusesc.

Din 5 decembrie, Uniunea Europeană va impune embargo pentru petrolul rusesc adus pe mare, care reprezintă aproximativ 90% din importuri.

Preţurile la pompă ar urma să crească şi dacă Guvernul nu va mai prelungi reducerea cu 50 de bani pe litru după sfârşitul anului.

 

 
 
  0