România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca

18.03.2021 - În timp ce autorităţile dau asigurări că nu sunt probleme cu serul anti-COVID de la AstraZeneca şi continuă administrarea acestuia, oamenii reacţionează. Peste 30 de mii de programări au fost anulate în ultimele 24 de ore. Coordonatorii campaniei de imunizare explică însă că riscurile nevaccinării sunt mai mari decât cele ale trombozelor.
Oficialii români și-au bazat decizia de a continua vaccinarea cu serul AstraZeneca pe date care arată că frecvența cazurilor de tromboză sau a altor probleme de coagulare a sângelui este de unul la un milion de persoane vaccinate - mult sub cea înregistrată în rândul populației generale.
În ciuda acestor date, populația este îngrijorată. Se vede în prezența la centrele de vaccinare unde se administrează serul AstraZeneca. Din 10.000 de persoane programate ieri, aproape o treime a renunțat la imunizare.
Alții au făcut-o fără teamă.
Alți români vaccinați s-au plâns însă de reacții adverse asemănătoare celor care au declanșat alerta la nivel european.
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, consideră corectă decizia de continuare a vaccinării cu AstraZeneca, dar spune că e nevoie de o comunicare mai bună și de o supraveghere post-vaccin mai atentă.
Autoritățile române așteaptă deciziile și recomandările Agenției Europene a Medicamentului și Organizației Mondiale a Sănătății.