România: Drogurile fac din ce în ce mai multe victime

12.06.2022 - După scandalul consumului de droguri de la Festivalul Saga din Capitală, se aduc la suprafață date îngrijorătoare. E un fenomen în creștere în România și în toată Europa, numai că, la noi, legea nu ajută la combaterea acestuia. Oficialii din Ministerul de Interne nici nu spun ce trebuie schimbat. Poate de teamă că ar deranja, deși ei sunt primii făcuți responsabili că nu distrug rețelele de traficanți de droguri.
Conform unor surse judiciare, în prezent, dacă o persoană este prinsă cu 15-20 de grame de etnobotanice, adică 15-20 de doze, se face dosar penal, dar se clasează, pentru că fapta nu este incriminată. Dealerii știu foarte bine legislația și de aceea nu au asupra lor cantități mari de stupefiante precum etnobotanicele.
O problemă ridică și numărul insuficient de polițiști antidrog.
Un studiu al Agenției Naționale Antidrog din 2019 arată că grupa cu cel mai mare risc de consum este cea cuprinsă între 15 și 34 de ani. Etnobotanicele sunt cele mai accesibile și fac și cele mai multe victime. Periodic, în licee se fac informări despre riscul consumului de droguri, însă efectele nu se văd în statistici.