18.02.2017- „Din experienţa funcţiei anterioare de director general la CERT-RO (n.r.- Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), pot să vă spun că suntem destul de vulnerabili, la nivel naţional – în general, la nivelul populaţiei, al companiilor. Cu siguranţă, dacă ne referim la infrastructuri critice, acolo ei au nişte standarde de securitate ceva mai ridicate prin prisma legislaţiei specifice. Deci, acolo nu putem să vorbim de vulnerabilităţi extraordinar de mari, în acest moment”, a spus Augustin Jianu.
El a remarcat, însă, că numărul de adrese IP implicate în atacuri cibernetice este tot mai mare. „Ceea ce pe mine mă face să mă tem este creşterea numărului de IP-uri implicate în incidente de securitate cibernetică, de la aproximativ 2,4 milioane de IP-uri, anul trecut, la trei milioane, anul acesta, conform ultimului raport al CERT-RO”.
„Securitatea cibernetică naţională trebuie gândită ca un ecosistem. Nu-i suficient să protejăm nişte infrastructuri cheie sau critice sau infrastructuri cumva centralizate, trebuie să gândim în perspectiva cetăţenilor ţării şi din perspectiva companiilor; trebuie să le oferim lor, pe de-o parte, educaţia necesară pentru a se proteja singuri, trebuie să le oferim mecanismele sau stimulii pentru ca ei să poată să-şi asigure un nivel minim de securitate, pentru că degeaba avem securitate la nivelul instituţiilor centralizate, dacă în ţară situaţia este cu totul diferită”, a subliniat ministrul.