România: Medicii recomandă prudentă. Fără protectie, în aglomeratii, este risc mare de infectii virale

18.01.2023 - Virusurile care cauzează gripă, Covid şi nu numai bântuie peste tot, iar autorităţile se aşteaptă la şi mai multe îmbolnăviri, până la sfârşitul lunii. Foarte mulţi se cred imuni şi merg în locuri cu risc mare de infectare fără să se protejeze. Mai mult, sunt părinţi care-şi duc bebeluşii în cele mai aglomerate spaţii închise, unde pot lua foarte uşor tot felul de infecţii virale. Medicii spun că, în lipsa măsurilor elementare de protecţie, săptămâna viitoare vor fi mai mulţi copii bolnavi.
În marile magazine, unde reducerile sunt în toi, sunt mai mulţi oameni ca niciodată, dar numai câţiva poartă mască. Nu puţini merg şi cu bebeluşii la shopping, deşi medicii au spus clar că în aglomeraţii, mai ales în spaţiile închise, concentraţia de particule virale e mult mai mare, implicit şi riscul de infectare.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical, Institutul "Matei Balş": E suficient să ai un contact scurt, poate şi de câteva minute, să te poţi infecta şi uneori poţi să faci concomitent gripă cu covid, cu virus sincițial respirator sau alte virusuri.
Şi acum, la Matei Balş vin câte 300 de bolnavi pe zi, mai ales cu gripă. Sunt şi tot felul de alte combinaţii de infecţii virale.
Medicii revin cu recomandarea ca persoanele cu simptome respiratorii să stea acasă.