România nu va schimba schema de vaccinare. Cercetătorii au descoperit tulpina Epsilon

07.07.2021 - România menține deocamdată schema clasică de vaccinare împotriva noului coronavirus. Datele despre siguranța combinării serurilor sunt încă insuficiente, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare. Autoritățile rămân în alertă și din cauza tulpinii Delta. Și fac apel inclusiv la cei vaccinați să poarte masca de protecție.
Cei care au trecut prin schema completă de vaccinare sunt mai bine protejați în fața unor forme simptomatice, precum și în fața riscului de spitalizare.â
Însă cei nevaccinați sunt mult mai expuși.
Cercetătorii au mai descoperit o tulpină nouă a virusului, pe care au botezat-o Epsilon și care poate reduce activitatea anticorpilor. Deocamdată, această variantă nu este îngrijorătoare, spun speclialiștii.
Mult mai periculoasă este tulpina din Africa de Sud. În plus, ar putea să apară noi mutații care să facă virusul și mai agresiv, iar vaccinurile, mai puțin eficiente.
De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție.
Mariangela Simao, director adjunct OMS: Oamenii trebuie să continue să folosească măștile în mod constant, să stea în spații ventilate, să păstreze igiena mâinilor, să aibă grijă când tușesc sau strănută, să mențină distanțarea fizică și să evite aglomerația.

sursa: TVR