România, tot pe locul I în UE cu cazurile noi de TBC. Zeci de muncitori străini, depistaţi cu această boală

25.03.2025 - La fiecare oră, un român află că are tuberculoză, iar câte doi mor zilnic, din cauza complicaţiilor provocate de această boală. România rămâne fruntaşa Uniunii Europene la incidenţă, deşi numărul cazurilor noi a scăzut de peste trei ori în două decenii. Mai nou, mulţi vin din Occident cu forme grave de TBC. Şi tot mai mulţi lucrători aduşi din Asia şi Africa sunt depistaţi cu boala care se ia uşor prin aer. Se fac însă prea puţine teste care arată, rapid, ce tratament este necesar.
Tuşeam, transpiram, mă ţinea în piept.
Gheorghe a stat aşa peste o jumătate de an. Si când a mers la urgenţă a aflat că are tuberculoză, boală infecţioasă care se ia uşor prin aer. Bărbatul e tratat acum la Institutul Marius Nasta și ia zilnic 15 pastile şi nu mai e contagios. Se va putea vindeca în 6 luni.
Gheorghe Bâra, pacient de 56 de ani, fost fierar-betonist în Germania: Oare de unde? Nu-mi dau seama. Probabil pe unde am stat prin ploi, prin Germania. Mă simt foarte bine acum, nu mai am probleme.
500 de bolnavi au fost depistaţi anul trecut numai in județul Iași, al doilea la incidență după Capitală. Între ei, 26 de copii, care au luat boala din familie. Totuşi, e prima dată în ultimii 5 ani când incidenţa este în scădere, spun medicii ieșeni.
Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonator judeţean al Programului de Prevenire şi Control, Iaşi: Avem o populaţie vulnerabilă din punct de vedere financiar. Circulaţia extraordinar de mare între judeţele din regiunea Moldovei şi între România şi alte ţări, de unde vin cu nişte forme foarte grave de TBC.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Circulația internațională este foarte intensă și un caz de tuberculoză din oricare țară, mai ales dacă este nediagnosticat, discutăm de o infecție activă, discutăm de o infecție multirezistentă, poate să însemne o amenințare la adresa sănătății publice.
Medicii au depistat 70 de cazuri de TBC la cetăţeni străini, unii veniţi să lucreze aici din Nepal şi din republica africană Benin.
Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Normal, orice screening la intrarea în ţară, ar trebui şi o radiografie. Dacă depistezi un pacient şi nu-şi face tratamentul 6 luni, e un candidat la multidrog rezistenţă.
Dr. Adriana Socaci, coordonator judeţean al Programului de Prevenire şi Control al TBC, Timiş: Nu se mai face nici control periodic, nici la angajare. Ar trebui o modificare legislativă. Trebuie căutaţi cei care necesită tratamentul. În era terapiei biologice, riscul de a face tuberculoză sau infecţie latentă este foarte mare. Doar dacă nu vrei nu testezi.
Medicii spun că există buget pentru testele care arată în două ore ce fel de TBC este şi care e tratamentul potrivit. Sunt însă judeţe care nu fac decât câteva pe an.
Ştefan Răduţ, director, Asociaţia Pacienţilor cu Tuberculotă Multidrog Rezistentă: De ce nu se fac? Din acelaşi motiv pentru care nu se cumpără tratamentul. E mai simplu să nu cumpărăm decât să cumpărăm, e mai simplu să nu facem o hârtie şi să avem acces la ce ne trebuie decât să… şi nu dă bine să cerem bani la şef.
Câte un român în fiecare oră a fost diagnosticat cu tuberculoză, anul trecut, iar câte doi în fiecare zi au murit din cauza bolii. Medicii spun că 6 milioane de conaţionali au infecţia în stadiu latent, iar cei mai vulnerabili ar trebui să fie testaţi şi să ia tratament, ca să nu ajungă la ce e mai rău.
Tratamentul preventiv pe care ar trebui să-l ia cei fără simptome de boală e mult mai uşor şi mai scurt.

sursa: TVR