România: Universitătile de agronomie caută studenti

04.06.2022 - Zeci de mii de companii, care lucrează peste jumătate din suprafaţa agricolă a României şi ne produc hrana de zi cu zi, au nevoie acută de forţă de muncă specializată. Agricultura se face acum cu utilaje de sute de mii de euro, iar salariile sunt pe măsură. Şi universităţile de agronomie încearcă să-i atragă pe tineri spre meserii de viitor, cu drone şi alte metode captivante.
Cei care aleg universităţile de agronomie învaţă cu cele mai moderne tehnologii, drone şi sateliţi, care surprind imagini și îi ajută pe agricultori să aibă recolte mult mai bune, fără să afecteze mediul.
Cei care aleg Agronomia, la Bucureşti, învaţă şi tehnologii inovative care încântă papilele gustative. În centrul de cercetare, ei transformă fructele exotice din livada universităţii în gustări delicioase.
Firmele care produc hrana ţării acoperă cu pensionari jumătate din personalul necesar. Au mare nevoie de angajați cu înaltă specializare, dar şi de angajaţi mai puţin calificaţi. Aşa a ajuns Claudia, fiică de legumicultori din Izbiceni, să facă doctoratul în horticultură.
Fermierii spun că încă din gimnaziu ar trebui căutaţi viitorii angajaţi.
Marile exploataţii agricole au acum utilaje ultramoderne, de sute de mii de euro, iar salariile sunt pe măsură.
Un inginer agronom cu experienţă poate câştiga şi peste 2500 de euro. Foarte mulţi angajatori oferă, în plus, bonusuri şi stagii de pregătire.