Românii investesc tot mai mult în titluri de stat, atraşi de dobânda care nu e impozitată şi de faptul că statul le garantează banii înapoi

28.03.2023 - Peste 40 de miliarde de lei, atât au investit românii în titluri de stat, care încep să câştige tot mai mult teren ca modalităţi de economisire a banilor.
S-au cumpărat de nouă ori mai multe tiluri decât în 2018. Cele mai cumpărate titluri de stat sunt cele Tezaur.
”Este un produs garantat de statul român. Din punct de vedere al riscului este cel mai mic risc din piaţă. Oferim nişte dobânzi atractive. Încercăm să venim cu o paletă de scadenţe şi chiar şi de monede. Emitem şi în euro şi în lei”, a spus Ştefan Nanu, director general al Direcţiei Generale de Trezorerie şi Datorie Publică, Ministerul Finanţelor Publice.
La toate acestea se adaugă faptul că dobânda nu e impozitată.
5.000 de lei este suma minimă pe care o pot investi romanii ca să cumpere titluri de stat. La prima emisiune „Fidelis" din acest an, Ministerul Finaţelor vine cu beneficii și pentru alt sector, al sănătății.
Suma minimă pe care o poate investi un român care donează sânge este 500 de lei. De 10 ori mai mică decât pentru restul cetăţenilor. Tot ce trebuie să facă este să prezinte dovada că a donat după data de 30 septembrie 2022. Mai mult, donatorii de sânge primesc 1 punct în plus la dobândă.
Titlurile de stat pot fi listate pe bursă.