S-au împlinit 80 de ani de la începutul deportării în masă a romilor din România

02.06.2022 - Au fost deportați atunci în Transnistria peste 25.000 de romi, circa 10 – 12% din întreaga populație de romi a României, scrie jurnalistul Petru Clej pe site-ul RFI.
Conducătorul de atunci al României, mareșalul Ion Antonescu, a ordonat deportarea unei părți a romilor din România pe data 31 mai 1942, ordin executat începând cu a doua zi, 1 iunie 1942 și care a continuat timp de mai multe luni.
„Este vorba de un act absolut arbitrar la lui Ion Antonescu care în primăvara lui 1942 ordonă deportarea din România a tuturor romilor care aparțineau la două categorii: 1) nomazi, 2) romi cu antecedente penale și familiile lor. Spre deosebire de evrei, romii au fost deportați fără să existe o legislație specială împotriva lor”, explică istoricul Radu Ioanid, fost vicepreședinte al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.
Dar caracterul abuziv al deportării nu s-a limitat doar la absența oricărei reglementări juridice, ci, așa cum s-a văzut cu familia lui Brăilă Constantin și cu rudele sale, s-a concretizat prin extinderea la alte categorii decât cele prevăzute inițial de Antonescu.