Salarii și pensii mai mari de la 1 ianuarie 2023

03.12.2022 - Majorările de salarii prevăzute de Executiv pentru unii bugetari de la 1 ianurie anul viitor îi nemulțumesc pe sindicaliști. Aceștia le reproșează guvernanților că sumele nu acoperă inflația. În schimb, vor alimenta un cerc vicios pe fondul viitoarelor scumpiri, atrag atenția economiștii. Creșterile de salarii și pensii, dar și ajutoarele pentru cei cu venituri mici sunt incluse în așa-numita ordonanță-trenuleț, pusă de Finanțe în dezbatere publică.
Proiectul de ordonanță prevede și creșterea pensiilor cu 12,5 procente. Majorarea nu aplică şi pentru pensiile militare, care vor creste în funcţie de venit. Iar pensia maximă va fi de 10.000 de lei.
În ordonanţa-trenuleţ mai sunt precizate şi o serie de ajutoare pentru românii cu o pensie mai mică de 3.000 de lei. În această situaţie se află 9 din 10 pensionari de la noi din ţară. Impactul bugetar numai pe pensii şi ajutoare sare de 17 de miliarde de lei.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Sunt măsuri pe care suntem obligaţi să le luăm într-o perioadă care nu este tocmai fericită. Situații de criză impun măsuri de criză”.
Noile creșteri vor adânci deficitul bugetar.
Economiştii spun că aceste creşteri şi ajutoare nu doar că nu acoperă scumpirile, dar vor alimenta inflația şi vor adânci deficitul bugetar.
Ordonanța de Urgență ar trebuie să fie aprobată de Guvern de săptămâna viitoare.