Sănătate: Şi copiii pot avea colesterol mărit. Iată care sunt cauzele şi cum poate fi prevenit prin alimentatie

13.10.2019 - Consumul caloric în exces, care predomină în alimentele bogate în grăsime, în dulciuri şi produse de fast-food nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă:
- diabet zaharat tip 2 din cauza insulinei excesive
- afecţiuni cardiovasculare
- probleme cardiace
O presupunere greşită în ceea ce priveşte cauzele colesterolului ridicat la copii este faptul că alimentaţia deficitară contribuie în mod decisiv la creşterea acestuia. Cu toate acestea, factorii de risc sunt mult mai variaţi:   
- obezitatea cauzată de dereglări metabolice
- lipsa exerciţiului fizic, în ciuda alimentaţiei echilibrate
- factorul genetic – tendinţa de creştere a colesterolului este transmisă de la o generaţie la alta
În cazul manifestării uneia dintre aceste condiţii, specialiştii precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să fie  sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.
Pentru reducerea “colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple:
- Ciocolata neagră este de preferat celei cu lapte - studiile au demonstrat că aceasta are în compoziţie acizi graşi Omega 3 ce pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare;
- Uleiul de floare soarelui poate fi substituit cu cel de măsline, care scade nivelul colesterolului şi controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel bolile de inimă;
- Înlocuiţi cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahăr, cu cele integrale - Acestea sunt bogate în vitamina B, minerale, fibre şi au un conţinut scăzut al grăsimilor, fiind un adevărat pansament pentru inima şi totodată, un mic dejun delicios.
- Nucile, migdalele şi alunele pot fi incluse în gustări în locul dulciurilor, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, prin conţinutul bogat de acizi graşi Omega 3.