Doar unul din trei copii cu vârsta de un an este vaccinat împotriva Rujeolei, Oreionului și Rubeolei (ROR), a declarat, pentru AGERPRES, șefa secției de epidemiologie a Direcției de Sănătate Publică Neamț, doctorul Roxana Pipirigeanu.
Aceasta a precizat că părinții sunt reticenți față de acest vaccin după ce în mediul online dar și în mass-media au apărut poziții potrivit cărora la copiii vaccinați poate apărea autismul.
"Vaccinarea este o problemă pentru că nu mai vor părinții, însă bolile au rămas la fel de periculoase. Vaccinarea împotriva rujeolei are cea mai mică acoperire, de 35 la sută la vârsta de un an, după apariția în mass media sau din cauza culturii internetului, că vaccinul ROR dă autism. Aceasta este problema și oamenii refuză să își vaccineze copiii, neștiind că îi expun la complicații care pot duce chiar la deces. La vârsta de doi ani, procentul de vaccinare se îmbunătățește și ajunge la circa 50 la sută. Mai crește puțin în clasa întâi, când se face a treia tranșă de vaccinare. Și aici este o problemă, pentru că vaccinarea se face de către medicul de familie. Când era făcută de medicul din școală, procentul era mai mare", a declarat doctorul Roxana Pipirigeanu.
Potrivit sursei citate, anul acesta au fost înregistrate în Neamț doar 3 cazuri de rujeolă, în timp ce în ultimii doi ani nu a fost niciun caz.