Ingrediente:
– 200 de gr de naut
– 1/4-1/2 de cană de apă în care a fiert năutul
– 4-6 linguri de tahini
– 3 căței de usturoi
– sucul de la o lămâie
– un praf de sare
Mod de preparare:
Lăsăm năutul la înmuiat peste noapte, timp în care își va dubla volumul.
A doua zi înlocuim apa în care a stat peste noapte cu o cantitate nouă de apă care să acopere năutul cu câteva degete. Adăugăm în apă puțină sare sau puțin bicarbonat de sodiu (pentru a se înmuia boabele mai repede). Acoperim vasul (nu în totalitate) și fierbem cam o oră, până este bine pătruns, dar nu zdrobit. După ce se răcește vom putea curăța năutul de pielițe, frecându-l ușor în palme.
Nu aruncăm apa în care a fiert.
Usturoiul se pisează și se amestecă cu pasta tahini și după caz cu sucul de lămâie. Condimentați cu puțină sare. Cu cât folosiți mai mult tahini, cu atât pasta hummus va fi mai cremoasă. Testați gustul.
Pasați năutul împreună cu lichidele și mai adăugați puțină apă până obțineți consistența dorită. Dacă nu v-a rămas suficientă apă de la fierbere, puteți folosi și apă obișnuită. Apa ajută la obținerea unei consistențe pufoase, aerate. Se poate presăra peste produsul final puțină boia de ardei dulce și câteva picături de ulei de măsline.
Se poate servi cu bucăți de grisine din legume (ardei, castraveți, morcovi), roșii cherry sau în bucăți de salată verde, andive, ardei gras.
Pofta buna!