Sanatate prin alimentatie: super-uleiuri pentru gatit

Ulei de migdale: grăsimi saturate – 7%, grăsimi mononesaturate – 65%, grăsimi polinesaturate – 28%. Cu un nivel atât de ridicat de grăsimi nesaturate şi unul mic de grăsimi saturate, uleiul de migdale este una dintre cele mai sănătoase opţiuni de pe piaţă.
Ulei de avocado: grăsimi saturate – 17%, grăsimi mononesaturate – 65%, grăsimi polinesaturate – 18%. Uleiul de avocado este puţin mai bogat în grăsimi saturate decât majoritatea uleiurilor pe bază de oleaginoase, dar prezintă un beneficiu în prevenire a problemelor gingivale.
Ulei de nuci: grăsimi saturate – 9%, grăsimi mononesaturate – 24%, grăsimi polinesaturate – 67%. Uleiul de nuci este o sursă foarte bună atât de acizi graşi de omega 3, cât şi de omega 6, care protejează inima şi scad riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.
Uleiul de măsline extra virgin: grăsimi saturate – 14%, grăsimi mononesaturate – 78%, grăsimi polinesaturate – 8%.C el mai cunoscut dintre uleiurile sănătoase, uleiul de măsline extra virgin este faimos pentru rolul său de protecţia a inimii prin creşteres colesterolului bun, HDL. De asemenea, unele studii sugerează că ar avea un rol în scăderea riscului de cancer.
Ulei de seminţe de struguri: grăsimi saturate – 10%, grăsimi mononesaturate – 17%, grăsimi polinesaturat e- 73%. Bogat în acizi graşi omega 6, uleiul din seminţe de struguri este o variantă ieftină şi versatilă a uleiurilor sănătoase.
Ulei de cânepă: grăsimi saturate – 10%, grăsimi mononesaturate – 15%, grăsimi polinesaturate – 75%.O sursă bogată de acizi graşi de omega 3, uleiul de cânepă este o opţiune foarte bună pentru copt, gătit şi pentru sosuri, dar trebuie ţinut la frigider.