Șapte români blocati în Africa de Sud nu au reușit să se îmbarce în aeronava trimisă special

01.12.2021 - 70 de persoane, dintre care 46 români, au decolat marți, în jurul orei 4:00, de la Johannesburg cu zborul special trimis de autoritățile române pentru a repatria persoanele blocate în Africa de Sud ca urmare a închiderii granițelor după depistarea tulpinei Omicron, transmite Ministerul de Externe într-un comunicat de presă. Alte șapte persoane care își înregistrate prezența nu au reușit să ajungă la timp la aeroport sau nu au efectuat la timp un test Covid.
„Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez – aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România)”, a transmis MAE.
Diplomații români rămân în contact cu cei șapte cetățeni români care și-au înregistrat prezența în Africa de Sud și nu au reușit să se repatrieze cu acest zbor pentru găsirea de soluții pentru întoarcerea lor în țară. Componenții echipei CSM Știința Baia Mare, alături de stafful tehnic, au rămas blocați în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului. După ce statele europene și-au închis pe rând granițele și au anulat cursele aeriane cu statele din sudul Africii, autoritățile române au decis să efectueze un zbor special cu o aeronavă Tarom pentru a-i repatria.