Scade TVA pentru energia termică livrată în sistem centralizat populatiei

21.07.2021 - Scade TVA pentru energia termică livrată în sistem centralizat populației. Reducerea de la 19% la 5% se va aplica de anul viitor. Și ar trebui să se vadă, din ianuarie, și în facturile plătite de populație. Asta dacă nu este anulată de creșterile de preț înregistrate pe piața gazelor sau de alte măsuri luate de autorități.
O taxă pe valoare adăugată mai mică înseamnă costuri reduse pentru consumatori.
O simulare făcută pentru un apartament mediu din București arată că s-ar economisi 137 de lei la cheltuielile cu căldura în timpul iernii, dacă celelalte costuri ar rămâne la fel.
În realitate însă, costurile de producere a energiei termice vor crește pentru că s-au scumpit atât gazele cât și alți combustibili folosiți, spun specialiștii.
Și nu doar prețurile combustibililor se mai pot schimba până la iarnă.
Autoritățile discută de ani buni despre renunțarea la subvențiile care au făcut ca încălzirea în sistem centralizat să nu reflecte costul real de producție.
În paralel cu reducerea TVA pentru energia termică livrată în sistem centralizat, în Parlament se discută o altă lege care să îi ajute financiar pe consumatorii vulnerabili să își plătească facturile la încălzire.
Acest nou tip de sprijin ar urma să înlocuiască subvențiile acordate acum din bugetele locale pentru acoperirea unei părți din costul gigacaloriei.
Legea consumatorului vulnerabil ar urma să se aplice de la 1 septembrie 2022.
Proiectul a trecut deja de Senat și a ajuns în comisii la Camera Deputaților, care e decizională.