Schimbarea regulilor în cazul RCA poate duce la scumpirea politelor

24.09.2019 -  Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege care elimină plafonarea cheltuielilor administrative ale asiguratorilor în prețul poliței și îi obligă pe proprietarii de mașini să aibă RCA chiar și atunci când nu o folosesc. Scumpirile ar urma să se facă chiar de pe o zi pe alta.
Acum doi ani, la ultima modificare a legii, autoritățile au limitat ponderea cheltuielilor asigurătorilor în tariful poliței obligatorii la 25 la sută. Aceasta ajungea adesea și la mai mult de jumătate din preț. Acum, oficialii de la Bruxelles, spun că se încalcă libertatea companiilor de a-și stabili primele. Ca să nu fim sancționați, Ministerul Finanțelor vrea să renunțe la mai multe măsuri inclusiv pentru asigurații cu risc crescut, cu un istoric de accidente.
Autoritatea de Supraveghere Financiară susține că va continua să publice tarife de referință în care se va regăsi procentul de 25 la sută pentru cheltuieli de administrare. Însă nu crede că vor fi creșteri semnificative ale tarifelor medii în perioada următoare.
Dincolo de evoluția tarifelor, noua lege îi va obliga pe șoferi să aibă RCA și când nu au de gând să folosească mașina, atâta timp cât aceasta este înmatriculată.
Legislația actuală a fost modificată după proteste de amploare ale transportatorilor după mari scumpiri ale RCA.