Școala verde de la Buzău

09.06.2022 - Şcolile din România pot fi şi verzi. O demonstrează unele unităţi de învăţământ care se mândresc că se încălzesc fără să polueze atmosfera, sunt luminate cu panouri fotovoltaice şi reciclează absolut orice se consumă în şcoală. Cea mai verde instituţie de învăţământ e la Buzău.
Președintele Klaus Iohannis i-a vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale nr.11 din Buzău, prima unitate de învățământ circulară din România și din Europa. Aici, nimic nu se aruncă, totul se reciclează. Și sistemul de încălzire e tot verde, prin pompele de căldură apă-aer.
Copiilor li se pregăteşte şi o grădină muzicală, un loc special amenajat pentru joacă şi serbări.
Aleile grădinii muzicale au fost realizate din capace de peturi, pe care copiii le-au strâns de-a lungul timpului. Dedesubt sunt două bazine cu apă pluvială, unul păstrat în caz de incendiu, iar celălalt are apă pentru a uda plantele din sera didactică.
În sera didactică au fost cultivate în special legume, astfel că lecţiile de Biologie sunt mult mai interesante.
Nu este însă singurul exemplu de instituție de învățământ prietenoasă cu mediul înconjurător. Cu 6 milioane de euro din fonduri europene, Liceul Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca a construit în doar doi ani un corp nou de clădire, cu adevărat verde. Sunt 33 de clase și 9 laboratoare.