Șeful INS a anuntat primele date ale Recensământului 2022: România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai putin fată de 2011

06.08.2022 - Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi, pentru sursa citată, câteva date rezultate din recensământul general al populației.
"Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat Andrei.
În afara țării sunt circa 4 milioane de români, a spus oficialul, citând un raport ONU.
Aproximativ 19 milioane este populația aflată pe teritoriul României, potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie 2022, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică (INS) într-o emisiune la Realitatea TV. La recensământul din 2011, populația stabilă a țării era de 20,12 milioane, cu un milion mai mult decât în prezent.
"600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva", a precizat acesta.
El a mai spus că 95% din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ. "Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă", a adăugat Tudorel Andrei.
Șeful INS a oferit câteva date și in ceea ce privește raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele din mediul rural. 
"Suntem o țară pestriță, cu urban și rural. 46% din populație trăiește în mediul rural", susține Andrei.
Președintele Institutului Național de Statistică a precizat că s-a încheiat culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.