Românii consumă anual 13 mii de tone de seminţe. Prăjite şi sărate, din păcate. Sarea în exces predispune la boli cardiovasculare, iar atunci când semințele sunt supuse unor temperaturi înalte pot deveni dăunătoare. De aceea, nutriţioniştii recomandă variantele crude.
Puteţi adaugă seminţe în salate, în farfuria cu supă, în deserturi ori salate de fructe.
Iată o reţeta foarte simplă în care puteţi folosi oricare dintre seminţele preferate: granola. Noi am ales seminţele de floarea-soarelui, bogate în omega 3, şi pe cele de susan, bogate în calciu.
Reţetă granola:
- seminţe de floarea-soarelui: 160g
- seminţe de susan: 100g
- fulgi de cocos: 60g
- scorţişoară: 1 linguriţă
- nucşoară: 1 lingură
- coajă de portocală: 1 lingură
- suc de portocale: 2 linguri
- un praf de sare
- curmale: 400g
Ingredientele se pun pe rând într-un robot cu lamă S: mai întâi cele uscate şi apoi curmalele.
„Când a terminat robotul să îşi facă treaba avem două opţiuni: punem o lingură ceva iaurt şi ne bucurăm de ce am realizat, ori luăm compoziție, le punem în formele astea, le punem chiar aşa, să iasă dreptungiulare şi le punem la congelator 20 de minute”, explică nutritionistii
În plus puteţi înlocui seminţele propuse de noi cu unele de in sau cânepă sau chiar cu diferite tipuri de nuci.
„Puteţi înlocui orice cu orice şi asta e magia din spatele raw food sau vegan food, practic te joci cu câteva ingrediente: seminţe, nuci, migdale, caju, nuci braziliene, cu ceva mai lichid să lege compoziţia şi mici condimente pentru mai mult gust”, spun nutritionistii
Batoanele de granola pot fi o varianta sănătoasă de mic dejun, gustare sau desert. Atenţie, însă, la cantităţi! Deşi este un dulce sănătos, este şi foarte caloric.
„100 de grame de seminţe de orice fel reprezintă aproape 500 de calorii, adică o treime din necesarul zilnic caloric al unei persoane care doreşte să slăbească sau un sfert din necesarul caloric zilnic al unei persoane care vrea să aibă o cură de slăbire, aşa că atenţie la cantităţi! De recomandat sunt 30, max. 50 de grame de orice fel de seminţe pe zi”, spun medicii