1. Cumpără inteligent. Planifică mesele și apoi întocmește o listă de cumpărături, pentru a evita cumpărarea impulsivă. Cumpără doar lucrurile de care ai nevoie pentru ceea ce ai planificat și așteaptă până când se termină produsele perisabile, pentru a cumpăra altele.
2. Cumpără exact ceea ce ai nevoie. Dacă ai nevoie doar de 2 morcovi, nu cumpăra 2 kg. De asemenea, evită să cumperi en-gros sau la pungi mari și încearcă să cumperi cantităţi mai mici.
3. Fii realist. Dacă locuiești singur, nu cumpăra aceeași cantitate de alimente precum o familie de 4 persoane. Dacă nu obișnuiești să gătești prea mult, nu acumula alimente pe care se presupune că le vei folosi cândva.
4. Nu judeca după aspect. De multe se aruncă fructe și legume care nu corespund standardelor în ceea ce privește mărimea sau aspectul. Cu toate astea ele nu sunt stricate.
5. Aplică regula „Primul cumpărat, primul consumat”. Aceasta înseamnă că atunci când cumperi un nou aliment, pe cel mai vechi nu trebuie să-l lași în spate, în frigider, pentru că vei uita de el și se va învechi. Consumă alimentele în ordinea cumpărării lor.
6. Notează-ţi ceea ce arunci. Pentru a conștientiza mai bine cât de multă mâncare arunci, notează, timp de o săptămână, toate alimentele pe care le-ai aruncat. Acest lucru te va ajuta să folosești mai bine alimentele pe care le ai și să cumperi doar ceea ce ai nevoie.
7. Planifică mesele în funcţie de data expirării alimentelor. Fii atent la data expirării și consumă alimentele în funcţie de acest criteriu.
8. Păstrează alimentele în locuri adecvate. Dacă ţi se întâmplă să arunci chipsuri, cereale, biscuiţi trebuie să fii mai atent la modul de conservare al acestor produse. Pentru a le păstra în condiţii optime mai mult timp, trebuie să folosești recipiente ermetice.
9. Verifică frigiderul. Verifică frigiderul pentru a vedea dacă funcţionează corect, pentru că o temperatură adecvată va păstra alimentele mai bine și mai mult timp.
10. Fii creativ. Dacă ai niște fructe, spre exemplu, care nu mai sunt așa aspectoase și nu vrei să le mai mănânci, le poţi folosi pentru suc. La fel și legumele care încep să se ofilească, pot fi folosite la supă.
11. Dăruiește ceea ce nu folosești. Dacă ai alimente pe care nu vrei să le consumi, dăruiește-le cuiva care are nevoie de ele sau unei cantine.
12. Dăruiește resturile. Poate ai în apropierea casei tale fermieri sau crescătorii de animale care ar putea primi resturi de mâncare pe care le-ar putea folosi ca îngrășământ.
13. Interpretează corect data expirării. De multe ori, aceasta se referă la perioada în care producătorul recomandă consumarea produsului, la calitatea maximă a acestuia. Dar dacă este păstrat în mod corect, poate fi consumat fără nicio problemă și după această dată. Dacă arată bine, miroase bine și nu are un gust ciudat, se poate consuma. În caz contrar, trebuie aruncat.
14. Fii cumpătat. Nu-ţi umple farfuria de la început, pentru că este posibil să nu poţi să termini tot. Începi cu mai puţin și apoi, dacă mai poţi, îţi mai pui o porţie. Numeroase studii au demonstrat că reducând porţiile, se aruncă mai puţină mâncare.
15. Educă-i și pe alţii. Odată ce ai înţeles că nu trebuie să arunci sau să risipești mâncarea, ajută-i și pe alţii să înţeleagă acest lucru și să-ţi urmeze exemplul.
sursa: semneletimpului.ro