Sfaturi utile in caz de cutremur

Pregătirile în caz de cutremur sunt vitale, mai ales în zonele cu risc seismic ridicat, cum este Capitala. Atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi Crucea Roşie au publicat recomandări în acest sens. Verificarea structurii de rezistenţă a locuinţei, repararea instalaţiilor electrice şi a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din locuinţă, găsirea unui loc sigur de adăpostire în caz de cutremur sunt doar câteva dintre sfaturile de bază. Salvatorii au pregătit şi un chestionar pe care oricine îl poate folosi pentru a se asigura că nu a uitat vreun detaliu important.
Haideti să răspundem la câteva întrebări simple. Ştiţi de unde se întrerupe alimentarea cu apă, gaze şi electricitate? Sistemul de încălzire cu sobă este montat corect şi solid? Mobila grea şi rafturile sunt bine fixate? Dacă aţi bifat NU la una dintre aceste întrebări este momentul să luaţi măsuri urgente. Este recomandare clară a ISU care a publicat online acest chestionar.
După ce sunt puse la punct toate problemele legate de siguranţa locuinţei, specialiştii recomandă şi pregătirea unui kit de supravieţuire. Acesta trebuie să conţină produse de strictă necesitate ce pot asigura supravieţuirea tuturor membrilor familiei pentru cel puţin trei zile. Asta înseamnă trei litri de apă pe zi pentru fiecare adult, mancare neperisabilă şi uşor de preparat, baterii, laternă, un aparat de radio, medicamente, o trusă de prim ajutor, obiecte de igienă personală, copii după documentele personale. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, susţine că aceste pregătiri pot să facă diferenţa între viaţă şi moarte.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Peste tot se recomandă să aibă provizii de 3-4 zile. Să ai stoc de medicamente. Dacă se intâmplă asta, statul - rolul lui principal e salvarea de vieţi - va fi concentrat pe utilităţi sisteme de coordonare, toate îs prioritate.”
În Statele Unite ale Americii, Curcea Roşie a avut o campanie în care a implicat actori celebri pentru a explica importanţa unui astfel de kit de supravieţuire.
Jamie Lee Curtis, actriţă: „Cred că ar trebui să aveţi o poză cu familia în kit-ul de supravieţuire. Pentru copiii mici este extrem de important să aibă o poză în situaţia în care mama sau tata sunt la serviciu, iar fraţii sunt la şcoală.”
În Japonia, autorităţile au gândit pregătirile până în cel mai mic detaliu.
Bucureştiul este unul dintre oraşele cele mai vulnerabile în caz de cutremur. Sunt sute de locuinţe încadrate în clasa întâi de risc seismic. În cazul unui cutremur, este interzisă folosirea liftului şi a scărilor. Specialiştii recomandă adăpostirea într-un loc sigur şi întreruperea de urgenţă a alimentării cu gaz, apă şi energie electrică. De asemenea, trebuie evitată aprinderea brichetelor, chibriturilor sau a lumânărilor.