Sistemul RO ALERT, pus la zid, după seismul de 5,8. Reproșuri la adresa autoritătilor că nu au activat sistemul de alertare

29.10.2018 - Imediat după seismul de 5,8 din județul Buzău, pe rețelele de socializare oamenii au început să reproșeze autorităților că nu au folosit sistemul RO-ALERT pentru a avertiza și a permite locuitorilor să ia măsurile de precauție și de siguranță necesare.
Sistemul mult invocat nu poate fi folosit în acest sens, atrag atenția autoritățile care cer populației să se informeze corect și la timp cu privire la ceea ce este de făcut în caz de seism.
Raed Arafat, secretar de stat, şeful DSU: Nu este creat pentru a transmite mesaje înaintea cutremurului. Eventual va fi folosit post cutremur pentru transmiterea unor indicații către populație și unor sfaturi. Iar trasmiterea de mesaje cu 10 secunde înainte sau în timpul în care are loc cutremurul nu are absolut niciun rost. Înseamnă să induci panică. Înseamnă că oamenii care nu sunt total pregătiți, instruiți să fugă imediat, să iasă din bloc, să creadă că pot coboare trei scări sau trei etaje în 10 secunde sau să ia liftul și să-i prindă cutremurul.