Șoferii și firmele de ridesharing riscă amenzi uriașe

02.11.2019 - De ieri, șoferii și firmele care asigură transport urban alternativ riscă amenzi uriașe dacă nu respectă regulile noi impuse de Guvern în vară. Perioada de patru luni pe care au avut-o la dispoziție ca să între în legalitate a expirat. Iar legea care prelungea termenul până la 1 februarie anul viitor încă nu a fost promulgată, pentru că nu a ajuns la președintele țării.
Ca să poată funcționa după 1 noiembrie, firmele care asigură transport alternativ cu ajutorul aplicațiilor erau obligate să obțină aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor. Iar șoferii, autorizație pentru transport de persoane, de la Autoritatea Rutieră Română. Și să îndeplinească o serie de condiții stricte.
Așa a decis Guvernul în iunie, prin Ordonanță de urgență. Doar că nici șoferii, nici societățile nu s-au grăbit să se conformeze. Mai ales că legea prin care Parlamentul a adoptat ordonanța prevedea un nou termen limită, 1 februarie 2020. Legea votată pe 22 octombrie nu a ajuns însă la președinte pentru promulgare.
Mulți dintre șoferii ridesharing care nu s-au autorizat până acum riscă amenzi uriașe.
În timp ce reprezentanţii companiilor de ridesharig susțin că timpul a fost prea scurt pentru ca șoferii să se autorizeze, cei ai firmelor de taximetrie susțin contrariul.
Date recente arată că numărul șoferilor de ridesharing reprezintă 21% din totalul celor are asigură transport urban privat.