Solutie de avarie la aglomeratia de pe DN1: un sens giratoriu suspendat în oraşul Predeal, la intersectia DN 1 cu DN 73A

19.01.2022 - Soluții de avarie pentru aglomerația de pe Valea Prahovei. Cum autostrada Comarnic - Brașov este departe de finalizare, autoritățile vor să construiască un sens giratoriu suspendat în oraşul Predeal, la intersecția DN 1 cu DN 73A. Este vorba de una dintre zonele cele mai expuse la ambuteiaje mai ales în timpul vacanțelor, când turiștii care se îndreaptă spre stațiunile montane pierd ore întregi în trafic.
Stațiunile de pe Valea Prahovei sunt cele mai aglomerate, dar și cele mai căutate de turiști, deși stau cu orele în blocaje la fiecare drum.
La intersecția cu drumul spre Râșnov din Predeal se formează coloane de mașini pe kilometri întregi. Polițiștii rutieri spun că fac tot ce pot.
În perioadele când se constată trafic rutier aglomerat, sunt instituite dispozitive de siguranţă rutieră, atât pentru dirijarea şi fluidizarea traficului rutier, cât şi de informare a conducătorilor auto cu privire la valorile ridicate de trafic pe tronsonul de drum tranzitat.
Soluția, spune ministerul transporturilor, ar fi construcția unui sens giratoriu suspendat cu 4 rampe cu câte două benzi, iar raza externă a sensului giratoriu va fi de 35 metri. Costul se ridică la 132 milioane de lei, cu TVA inclus, iar durata de execuție este de 30 de luni.
Probleme sunt însă pe toată Valea Prahovei. Compania care administrează infrastructura are în plan să facă cinci pasaje pietonale subterane pe DN1, două în Comarnic şi câte unul în Poiana Ţapului, Buşteni şi Predeal. Sunt gata și studiile de fezabilitate pentru centurile ocolitoare Comarnic și Azuga-Buşteni, cu termene de realizare intre un an și jumătate și trei ani.