Șomajul este în creștere în România, în ciuda crizei de fortă de muncă. Specialiştii spun că fenomenul se va acutiza

02.04.2024 - Avem șomaj în creștere în ciuda faptului că este o criză acută de forță de muncă. Iar fenomenul se va accentua în anii următori. Ca să ţină pasul cu piaţa muncii, care este în continuă schimbare, e nevoie ca mulți dintre angajaţi să se recalifice.
În construcţii sunt cele mai multe oferte de job-uri, urmate de protecţie şi pază şi restaurante. E criză de angajați indiferent de domeniu, de la industria ospitalității la imobiliare. 
La finalul anului trecut, piaţa muncii avea nevoie de aproape 740 de mii de oameni în diferite domenii de activitate. 
Numărul românilor fără loc de muncă a tot crescut în ultimii ani. Dacă la final de februarie 2022 numărul şomerilor era de peste 232 de mii de persoane, anul acesta numărul celor fără loc de muncă aflaţi în evidenţa statului s-a apropiat de 250 de persoane. Cei mai mulţi sunt din judeţele Vaslui, Mehedinţi şi Teleorman. Şi au vârste curpinse între 40 şi 49 de ani.
Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: Este foarte important care nu are loc de muncă să vină şi să se înregistreze în evidenţele noastre pentru că astfel noi putem să îi oferim toatre serviciile pe care le avem dispobile şi măsurile pentru a creşte şansele de ocupate.
Specialiştii spun că acest fenomen paradoxal în care criza forţei de muncă se va acutiza, iar şomajul va creşte se va accentua în perioada următoare şi asta pentru că piaţa muncii este într-o continuă schimbare. 
Deși oferta de job-uri e generoasă, cifrele arată că mulţi dintre români preferă șomajul, chiar dacă un loc de muncă le-ar asigura cel puțin două mii de lei, cât e salariul minim pe economie.

sursa: TVR