Sondaj INSCOP: La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situatia de atunci era mai bună decât cea de acum

17.09.2021 - Întrebați ce cred despre situația generală din România, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 63% dintre respondenți spun că este mai rea, 23,4% că este mai bună, 9,3% că este la fel, iar 4,2% nu răspund.
Realizat în plină criză politică și pe fondul scumpirilor la energie și gaze, sondajul surprinde, între-o mai mare măsură, starea de nemulțumire a oamenilor față de actuala situație, decât nostalgia față de comunism.
Tendința de creștere a opiniei favorabile comunismului este însă vizibilă în ultimii 10-12 ani. Un sondaj din 2014, făcut tot de INSCOP arăta că un procent de 43,5% dintre respondenți consideră că situația generală e mai proastă decât în comunism. În același timp, cei care spuneau că situația de acum e, comparativ, mai bună erau mai mulți- 32,9%. Problema e că procentul tinerilor cu vârste până în 30 de ani, deci care aveau la Revoluție cel mult 5 ani, și care considerau situația mai proastă acum a ajuns la 30%.
Același sondaj arăta că 47,5% dintre români consideră că Nicolae Ceaușescu a jucat un rol "mai degrabă pozitiv" în istoria României, iar 44,7% sunt de părere că regimul comunist a însemnat "un lucru bun pentru România".