Vom aduce verdeturile, azi, pe masa noastra. Vom incerca sa preparam un sos de patrunjel bun de folosit la salate, cartofi la cuptor sau supe-creme.
Iata ce ne trebuie:
1 legatura patrunjel (50 gr cu tot cu cozi)
2 fire tarhon (cca 1 lingura tarhon tocat)
2 fire ceapa verde
1 catel de usturoi
coaja rasa de la 1 lamaie mica
100 ml ulei
2 linguri suc de lamaie
sare
Se spala si apoi se usca foarte bine verdeturile, absorbindu-le cu servetele de hartie sa nu mai ramana apa pe ele. Se taie coditele de la legatura de patrunjel si se iau frunzele de tarhon. Se toaca marunt patrunjelul si tarhonul.
Se ia cam o jumatate din verdeturile tocate si se pune in mojar. Se adauga usturoiul si 1/4 lingurita sare. Se piseaza cu pistilul pana se obtine o pasta. Aceasta pasta va lega sosul.
Se adauga pasta peste verdeturile tocate, apoi se rade coaja de lamaie, se adauga ceapa verde tocata si ea cat mai marunt. Se amesteca.
Se adauga treptat ulei doar pana ce verdeturile sunt legate. Se va folosi un ulei cu gust neutru (poate fi de masline neutru, de samburi de struguri sau de floarea soarelui).
Se adauga sucul de lamaie. Mutati sosul intr-un vas cat mai stramt (un borcan inalt), astfel incat sa fie expus aerului cat mai putin sos, sa nu se oxideze. Acum trebuie lasat sa stea macar 1 ora la temperatura camerei, sa se macereze verdeturile si sa se combine gusturile. Daca sta cateva ore la temperatura camerei e si mai bine. Daca vreti sa-l pastrati pana a doua zi trebuie pus in frigider.
De cele mai multe ori o banala mancare este desavarsita cu un sos bun. Asa ca puneti bine reteta aceasta. Va poate sari in ajutor atunci cand sunteti lipsiti de inspiratie.
Pofta buna tuturor!
O reteta preparata de catre Dorelia Pironea