Lipsa spatiilor verzi din Capitală ne face să resimtim și mai apăsător aerul sufocant

19.07.2024 - Meteorologii spun că temperatura într-o zonă umbrită de vegetaţie este şi cu 15 grade mai mică decât la soare. În plus, între clădirile de beton, disconfortul termic este accentuat şi depăşeşte mai mereu pragul critic de 80 de unități.
În cazul unui oraș mare precum Bucureștiul și Centura Verde joacă un rol foarte important. La orele amiezii, termometrele din centrul Capitalei indicau ieri o temperatură de 39 de grade Celsius și o viteză a vântului de doar 4 km pe oră. În ceea ce privește disconfortul termic, indicele temperatura umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. 
Temperatura a ajuns în scurt timp la 42 de grade Celsius, un calvar pentru cei care s-au încumetat să iasă din case. Singurele locuri în care puteai să iți tragi sufletul erau cele umbrite de vegetație. Prea puține, însă.
Diferența de temperatură între zonele însorite și cele umbrite de vegetație este foarte mare. Din păcate însă, în București, suprafaţa de spațiu verde pe cap de locuitor este cu mult sub media europeană. 
În București avem la 7,5 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. De la sfârșitul lui 2013 trebuie să avem 26 de mp, iar acum OMS spune clar că trebuie să ne îndreptam spre 50 de mp, având în vedere gravitatea cu care se manifestă schimbările climatice. 
Chiar dacă avem puțină vegetație în interiorul orașului, Centura Verde a Bucureștiului ar putea fi salvarea în astfel de perioade. 
Imaginați-vă un mare burete reprezentat de pădure care atunci când plouă înmagazinează apa și în momente de secetă dă ușor ușor drumul acestei ape. În momentul de față, pădurile din Ilfov însumează 16% din suprafață județului. Ar trebui să avem minim 30 %. ăștia 16 % înseamnă 26 000 de ha. 
Pe lângă reglarea temperaturii, Centura Verde a Capitalei are un rol important și în combaterea poluării sau a opririi valurilor de praf.

sursa: TVR