STAREA DE ALERTĂ și LĂCAȘURILE DE CULT

28.05.2020 - Regulile în baza cărora se desfăşoară, în perioada stării de alertă, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor cu caracter privat, sunt prevăzute într-un ordin emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne. Restricţiile impuse se referă însă numai la activitățile religioase din interiorul lăcașurilor de cult.
 
Întrebarea 1: Se pot oficia nunți în curtea bisericii, cu un număr de invitați mai mare de 16 persoane?
Răspunsul Poliţiei Române: Accesul persoanelor în lăcașurile de cult și desfășurarea evenimentelor religioase sunt reglementate prin Ordinul pentru aprobarea accesului în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, ordin atașat prezentului răspuns.
 
Întrebarea 2: Câte persoane pot participa la o înmormântare, dacă se respectă regulile de distanțare socială?
Răspunsul Poliţiei Române: Răspunsul este identic cu cel de la întrebarea anterioară, fiind vorba tot de un eveniment organizat în același registru. Ordinul nr. 875/80/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașelor de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase impune restricţii doar pentru activitățile religioase din interiorul lăcașurile de cult, care se pot desfășura cu participarea a maximum 16 persoane.
În ceea ce priveşte slujbele oficiate în aer liber, singura regulă prevăzută în Ordin este menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
Pe de altă parte, chiar dacă slujba de cununie sau înmormântarea unei rude pot fi considerate evenimente cu caracter privat, HG 394/2020 interzice organizarea evenimentelor private în spații închise – cu excepția celor la care participă un număr de cel mult 8 persoane.
 
Întrebarea 3: Ce înseamnă “distanțarea socială”? Ce distanță trebuie să păstrăm între noi: un metru, un metru și jumătate sau doi metri?
Răspunsul Poliţiei Române: Distanțarea socială înseamnă un ansamblu de măsuri pe care autoritățile și cetățenii trebuie să le respecte pentru a întrerupe transmiterea virusului. Distanțarea fizică este un element care face parte din acest ansamblu, dar nu singurul. Inclusiv telemunca, stabilirea unui program în ture sau suspendarea activității marilor centre comerciale sunt elemente ale distanțării sociale.
 
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435/22.V.2020 sunt publicate următoarele ordine de miniştri: 1,5 metri este distanţa de protecţie între persoane pe care trebuie să o asigure operatorii economici care administrează infrastructura de transport. 3 metri faţă de celelalte e distanţa pe care trebuie să respecte prezentatorii TV şi invitaţii acestora, dar şi vorbitorii în public, în spaţiile interioare, ca excepţie de la obligaţia de a purta măşti de protecţie. 2 metri este distanţa dintre credincioşii care participă la slujbele din interiorul lăcaşurilor de cult. 1,5 metri este distanţa dintre persoanele care participă la slujbe religioase oficiate în aer liber. 6 metri trebuie să păstreze între ei cei care practică sport în aer liber, în perioadele de activitate fizică intensă. 10 metri este distanţa de protecţie impusă pentru cei care practică ciclismul.