Statistică recentă: Un bucureştean trăieşte cu 5 ani mai mult decât un locuitor din Satu Mare. Topul judeţelor după speranţa de viaţă

Zonele cu cea mai mare longevitate sunt municipiul Bucureşti şi judeţul Vâlcea, cu o speranţă de viaţă de 77 de ani, urmate de judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani. Pe ultimele locuri privind durata medie de viaţă sunt Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea, fiecare cu 73 de ani. 
Speranţa de viaţă la naştere este un in­di­cator care arată numărul mediu de ani pe care îi are de trăit un nou născut dacă ar trăi în condiţiile mortalităţii pe vârste dintr-o pe­rioa­dă de referinţă. În funcţie de nivelul du­ratei medii de viaţă se poate stabili şi starea de sănătate a populaţiei unei ţări. „Dacă e o populaţie mai educată, cu nivel de trai mai ridicat, oamenii trăiesc mai mult pentru că ştiu să se ferească de boli, au ac­­ces la servicii de sănătate şi au o ali­men­taţie mai bună. În zonele mai dezvoltate va fi o speranţă medie de viaţă mai mare”, a ex­pli­cat sociologul Marian Preda, profesor la Fa­cul­­tatea de Sociologie a Universităţii din Bu­cureşti.
Acesta mai spune că în judeţele unde există o pondere mai mare a satelor regăsim o speranţă de viaţă mai mică decât în zonele în care predomină ponderea localităţilor urbane pentru că în mediul rural „sunt persoane îmbătrânite care au un risc de deces mai mare şi  sunt zone sărace, cu mai puţină educaţie”.